Om Max Manus

108 110 hide

Personen Max Manus

Max Manus föddes den 9 december 1914. Hans far Johan Magnussen kom ursprungligen från Bergen, men eftersom han under många år bodde i spansktalande länder ändrade han sitt namn till Juan Manus. Juan bosatte sig i Köpenhamn och gifte sig med danskan Gerda Kiørup och fick efter hand fyra barn. Som en följd av att Juan föredrog jakt och fiske framför ett normalt familjeliv skiljde de sig dock och han tog med sig Max och dottern Pia till Oslo. Här gick Max några år i Ljan-skolan tills hans far bestämde sig för att flytta med barnen till Kuba, där han hade en bror som var skeppshandlare.

När Juan och Pia efter en tid flyttade tillbaka till Norge stannade Max kvar på Kuba och arbetade för sin farbror. Därefter blev han lättmatros – om än alltid sjösjuk. Efter otaliga upplevelser både på land och till sjöss påbörjade han sin hemfärd till Norge med en vandring från Chile, över Anderna till Buenos Aires och vidare med båt till Norge.

Sedan kom Finska vinterkriget och Max anmälde sig naturligtvis som frivillig och upplevde ett fruktansvärt krig på Sala-fronten i ner till 52 minusgrader. Han mönstrade av den 9 april 1940 och kom hem till ett land som var ockuperat av tyskarna. Efter att ha deltagit i krigsoperationer på Kongsvinger gick han med i motståndsrörelsen. Han överraskades av tyska Gestapo i sin lägenhet på Vidars gade i Oslo och hoppade ut genom såväl mörkläggningsgardinen som fönstret och fördes svårt skadad till Ullevåls sjukhus.

Med hjälp av goda vänner, inte minst på sjukhuset, lyckades han att fly till Sverige. För att komma till England var han tvungen att resa via Ryssland–Odessa–Afrika och vidare med trupptransportfartyget ”Empress of Asia” runt Sydafrika till Kanada. Därifrån for han sedan med konvoj till England. I Skottland tränades han till sabotör i kompani Linge och hoppade sedan med fallskärm över Norge, där han bland annat tillsammans med Gunnar Sønsteby och Gregers Gram utförde en rad sabotagehandlingar. Den viktigaste var förmodligen sänkningen av fångfartyget ”Donau”. Sedan kom freden och med den kronprinsfamiljen – och framför allt: Kung Haakon. Tillsammans med ”Oslogänget” blev Max livvakt för kungafamiljen.

Han tilldelades en lång rad ordnar, däribland Krigskorset med två svärd, och flera norska medaljer, liksom de brittiska dekorationerna DSO och Military Cross with bar och amerikanska, polska och italienska utmärkelser.

Hösten 1945 hade han turen att komma i kontakt med Sophus Clausen som han hade gömt sig hos under kriget. Tillsammans startade de kontorsmaskinföretaget Clausen och Manus, som år 1953 blev Max Manus AS.

Max gifter sig år 1947 med Tikken, som han träffade under kriget. Max Manus dog 1996 vid en ålder av 82 år. Företaget Max Manus AS är fortfarande i familjens ägo, och har idag utvecklats till att bli Skandinaviens ledande leverantör av taligenkänningsteknik.

Böcker
Det vil helst gå godt
Det blir alvor (utgavs tillsammans med ”Det vil helst gå godt” på svenska under titeln ”Det ordnar sig alltid”)
Sally Olsen: Fangenes engel i Puerto Rico
Mitt liv
Tillsammans med Arne Falk-Rønne:
Jorden rundt på 80 dager – 100 år etter.
Veien til verdens ende

Skrivet av Tikken Manus (änka efter Max Manus) den 25 mars 2003

Filmen om Max Manus spelades in 2008 med Axel Henie i huvudrollen.